2014. február 23., vasárnap

Grillsütő vásárlás

Azt gondolom mindekinek megvan a maga álma egy jó grillsütőről. Van akinek kerek, van akinek lapos, esetleg hosszúkás, vagy éppen mint az én sógoromnak, hordó formájú az igazi, a nagybetűs grillsütő. Sok minden lehet ízlés kérdése, például a színe vagy a formája is, azonban van amiben nem köthetünk kompromisszumot és az a minőség.
Következő bejegyzésemben áttkeintem a jelenleg magyarországon forgalomban lévő grillsütő típusokat és egy teszt segítségével mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő grillsütőt.

A tüzelő anyagokat megvizsgálva lehet egy grillsütő széntüzelésű vagy gázgrillező( az elektromos grillsütőkkel nem kívánok foglalkozni). Szénhez használhatunk darabolt faszenet vagy faszénbrikettet. Szeretnék mindenkit lebeszélni az előre folyékony gyújtóssal impregnált faszén vásárlásáról, mivel annak egészségkárosító hatása messze túlnyúlik az étel élvezeti értékén. A faszénbrikett tovább ég és kiadósabb is, én ez utóbbit ajánlanám mindenkinek.

Gazdaságosság: Gázgrill előnye, hogy sokkal gyorsabban üzembe helyezhető, gazdaságosabb, hiszen a használta után csak elzárjuk a gázt és nem kell leégetni a maradékot mint a faszenesnél.

Biztonság: Biztonságosabban üzemeltethető, mert ha a családban van kisgyerek vagy kutya a faszenes grillnél fenáll a veszélye hogy a parázs esetleg kiborul beleturkál a kisgyerek, a maradék hamu is veszély forrása lehet.

Étel ízletessége :A modern gázgrillezőknél már van lehetőség külön füst előállítására, vagy úgy hogy a füstölésre felszerelt tálba teszünk fűszernövényeket, vagy a készen kapható aromásítót, füstölő  fa chipset választjuk. Erre a célra már rengeteg féle chipset lehet kapni alma, hikori dió esetleg Jack Daniel's aromájút. Faszenes grillezőnél  nincs szükség külön füst aroma előállítására, arról gondoskodik a tüzelőanyag( bár itt is jó szolgálatot tehet egy két vízbe áztatott rozmaring ágacska).

Tisztítás: A gázgrill tisztítása egyszerűbb a faszenesnél, nincs szükség a hamu
külön kezelésére.
Sütési időtartam: Valójában mindkét grillezőnél ugyanannyi időre van szükség egy adott étel elkészítéséhez. Direkt grillezésnél 25 percnél rövidebb ideig sütjük az ételt, ami kisebb szelet hús, zöldség vagy sajt esetleg kolbász, az indirekt sütésnél nagyobb húsokat lehet szaftosra sütni valamint a nagy zsírtartalmú ételekhez is kiválóan alkalmas az indirket grillezés.
Környezetvédelem: A faszenes grillezés egészségesebb, és kevésbé terheli a környezetet mint gázzal működő társai. Faszenes grillsütőkből lehet kapni teljesen öko grillt is. Ez így néz ki:

kép forrása: www.bioenergyproduct.eu

A "készülék" az étel elkészítése után egészen egyszerűen megsemmisíti magát, egy marék hamu az csak ami utánunk marad. Könnyen szállíthatjuk magunkkal az utazásainkhoz, visszafelé már nem foglal helyet. Vitorlásokra külön kifejlesztettek grillezőt, ami a hajó korlátjához van rögzítve. 

kép forrása: http://wwwthepenandthepear.blogspot.hu
Gondolom mindenféle grillkészülék létezik a különböző extrém sportokhoz, de ezek bemutatásától eltekintenék.

Ha valaki most akar új grillsütőt venni, érdemes átgondolni mielőtt megveszi az első útjába akadó jólkinéző grillsütőt. A következő kérdésekre válaszolva talán segítségére lehet ez a rövid bejegyzés a jó grillsütő megtalálásához.
  • Hányszor fog grillezni egy nyári hónapban?(a gázgrill mindennapi használatra előnyösebb)
  • Fontos-e a tűz illata, a parázs látványa?
  • Mennyire helyezi előtérbe a környezetvédelmet?
  • Tud-e húsz esetleg harminc percet is szánni a tűz meggyújtására a főzés megkezdése előtt?
  • Hajlandó-e a hamut minden grillezés után eltakarítani?
  • Hány embernek fog ételt készíteni?
Ha mindenezen kérdésekre válaszoltunk, akkor már kezd körvonalazódni hogy gázgrill vagy faszenes az amire szükségünk van. 

Szerencsére mind a két grillsütőből létezik jónéhány különböző típus, úgyhogy érdemes jól kinyitni a szemünket a vásárlásnál.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése