2014. március 17., hétfő

Tűzrakás faszenes grillen

Tűzrakás faszenes grillen


   Sok szó esett már receptekről, technikákról, grillsütőkről, de még nem beszéltünk a faszenes grill begyújtásáról, magáról a tűzrakásról. Az, hogy mennyire egyszerű parazsat csinálnuk, attól függ, hány éve gyakoroljuk ezt. Bizton állíthatom egyébként hogy nem egy ördöngösség, bárki játszva megtanulhatja a helyes parázs készítés fortélyát. Megfelelő, száraz faszénre van szükségünk elsősorban. Lehet természetesen fából is grillparazsat csinálni, csak az egy kicsit hosszabb folyamat. Tehát a száraz faszenet elővesszük. Ha van grillgyújtó kockánk, akkor azt a grillsütő aljára tesszük a szénrácsra és ráhalmozzuk a faszenet és a kockát meggyújtjuk. Ha gyújtó kocka nélkül akarjuk meggyújtani, akkor egy kis papírhalmot rakunk, majd arra apró, száraz fadarabokat teszünk gúlába rendezve és a rácsra pedig ráhalmozzuk a faszenet. A szellőzést mindehol kinyitjuk, hogy az áramló levegő izzásra bírja a szenet. A papír és a kis fadarabok meggyújtják a faszenet, ami elérve a megfelelő hőfokot izzani kezd és vékony fehér hamuréteg keletkezik rajta. Amikor már egyenletes a fehér réteg, rátehetjük a grillrácsra az ételt. Persze begyújtó kéménnyel az egész folyamat a kéményben zajlik le és már csak az izzó parazsat öntjük át a grillbe. A begyújtás kéménnyel a következőképpen zajlik: a faszenet a kéménybe halmozzuk, egy parafin gyertyát meggyújtunk, vagy gyújtóskockát és a grillsütő faszéntartó rácsára helyezzük, majd efölé a kéményt és várjunk 20-30 percet, amíg a vékony hamuréteg megjelenik a szén felületén. Ekkor a parazsat átönthetjük a grillsütőbe és kezdődhet a sütögetés.













   Brikett vagyis préselt faszénpor. Sokan esküsznek rá, mivel egyenletesebb hőt ad és tovább izzik mint társai. Az igazán profi grillezők mindig az adott ételhez választanak faszenet. Marhához és sertéshez a tölgyet, amerikai hikori és a dél-amerikai quebracho, sertéshez és szárnyasokhoz az édeskésebb cseresznye, alma, pekándió illik, halakhoz a lágyabb égert ajánlja a bűvös szakács.
Akármelyik faszenet is választjuk, az biztos hogy finom ételt csak megfelelő hőmérsékletű parázson fogunk tudni készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése